Седем държави членки на Европейския съюз предупредиха Брюксел да не бърза

...
Седем държави членки на Европейския съюз предупредиха Брюксел да не бърза
Коментари Харесай

Седем държави предупреждават ЕС да не „ремонтира“ енергийния пазар точно сега

Седем страни членки на Европейския съюз предупредиха Брюксел да не бърза с огромни промени на пазара на електрическа енергия в Блока. Вместо това Дания, Германия, Нидерландия, Естония, Финландия, Люксембург и Латвия приканиха за лимитирани корекции на системата.

Европейската комисия сега преработва разпоредбите на пазара на електрическа енергия в Европейски Съюз за намаляване на потребителските сметки от скоковете на цените поради спрения съветски газ. На 24 януари Комисията стартира публични съвещания по отношение на това по какъв начин тъкмо да се случи промяната.

Седемте страни, водени от Дания, обявиха в писмо, че съществуващият пазарен дизайн в Европа е насърчил години на по-ниски цени на електрическата енергия, оказал помощ е за разширение на възобновимата сила и е подсигурил, че се създава задоволително сила, с цел да се отговори на търсенето и да се избегне дефицит.

Страните споделят, че има известно място за усъвършенстване, изключително в светлината на внезапно покачващите се разноски за електрическа енергия предходната година. Но всички промени би трябвало да подсигуряват, че пазарът към момента действа и подтиква солидни вложения във възобновима сила.

Всяка промяна, надхвърляща целенасочените корекции на съществуващата рамка, би трябвало да бъде подкрепена от задълбочена оценка на въздействието и не би трябвало да се приема в режим на рецесия “, се споделя в писмото до Комисията, с което разполага Reuters.

Други страни, в това число Испания и Франция, се стремят към по-задълбочени промени. Испания предложи прекосяване към по-дългосрочни контракти с закрепена цена за електроцентрали, с цел да се опита да ограничи скоковете на цените.

Енергийната индустриална група Eurelectric също предизвести да не се вършат наложителни договорите за разлика, което съгласно нея може да подкопае конкуренцията на пазара на сила и да възпре вложителите.

В писмото си седемте страни поддържаха концепция, която към този момент беше разисквана от Комисията, с цел да се улесни потребителите при избора сред контракти за електрическа енергия с съмнения и закрепени цени.

Но те отхвърлиха друго предложение на Комисията за удължение на краткотрайната мярка на Европейски Съюз, която лимитира непредвидените доходи от негазови генератори.

Това може да компрометира доверието на вложителите в нужните вложения “, споделят страните в писмото, цитирайки оценки на Европейски Съюз, че стотици милиарди евро вложения във възобновима сила са нужни годишно, с цел да се помогне на страните да се откажат от съветските изкопаеми горива.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР